Як влаштований міжбанк?

Автор:marroneart

Як влаштований міжбанк?

Задля більших робочих функцій банкам потрібно проводити безготівкову купівлю та продаж іноземних грошових одиниць за гривні. Це можливе завдяки існуванню міжбанківського валютного ринку. З метою регулювання таких операцій національним банком було створено систему підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку. Отримуючи ліцензію банку на здійснення валютних операцій, фінансова організація підключається до цієї системи. За допомогою національного банку видно всі деталі угоди, а прозорість операцій дає можливість оцінити в цілому ситуацію, що склалася у сфері міжбанківської валютної торгівлі.

Як банки купують валюту?

Фінансові організації мають можливість купувати іноземні грошові одиниці для забезпечення своїх вкладів та кредитів, дотримуючись добових лімітів, встановлених національним банком. НБУ ж у свою чергу за допомогою цих нормативів піднімає або опускає купівлю та продаж валюти. У разі порушення застосовуються штрафні санкції, наприклад, відключення банку від системи. Таким чином, банк позбавляється можливості торгів на міжбанківському валютному ринку.

Економічні досягнення системи державних закупівель Prozorro в Україні

Некоректна політика щодо стратегічного державного планування, відсутність обов’язкового оприлюднення даних з банківських торгів, невигідні умови для учасників держзакупівель та ще низка інших факторів спричинили зростання тіньових схем у сфері закупівель у нашій країні.

Механізми, що регулювали систему держзакупівель, застаріли. Необхідно було подолати хворобливі проблеми та недоліки порядку роботи, а також підвищити ефективність використання фінансів. Потрібно було створити зрозумілу та прозору процедуру роботи фінансових інституцій у сфері держзакупівель України.

Для того, щоб відповідати сучасним стандартам та вимогам суспільства, було підписано нову редакцію закону про держзакупівлі. Так виникла система Prozorro.

Наразі державні організації здійснюють закупівлі через цю електронну систему. Однак, не всі активно та ефективно використовують нововведення. Деяким організаціям більше до вподоби старі звичні схеми, і намагаються обдурити своїх співгромадян в особі Прозорро. Є й такі, хто ігнорують правила, вони маскують бюджет, складають звіти про укладення договорів із фейковими постачальниками. Мета цієї роботи – створити можливість здорової конкуренції з прозорою звітністю, яку кожен охочий зможе побачити на сайті Прозорро.Продажі.

Переваги системи Прозорро

Серед переваг системи Prozorro те, що кожен громадянин може вивчити, як виконуються роботи та послуги, а також у режимі реального часу вказати на недоліки або переваги угоди. Велику кількість опрацьованих пропозицій значно вдосконалили систему державних закупівель. Тим, хто налаштований скептично до Прозорро, можна запропонувати ознайомитися з цифрами. Так, на момент підрахунку, економія коштів становила 38 мільярдів гривень. Завдяки цій роботі в деяких селах вперше за довгий час було відремонтовано дороги, встановлено ліхтарні стовпи, проведено капітальні ремонти будівель та впорядковано прилеглі території. У системі онлайн закупівель Prozorro видно, на що саме виділено бюджетні гроші та як виконавці їх витратили.

І якщо раніше результати конкурсу були відомі заздалегідь, а решта компаній брали участь у ньому тільки на папері, то тепер у підприємств малого та середнього бізнесу з’явилася реальна можливість виграти тендер і отримати держзамовлення. Це явище має настільки інноваційний характер, що деякі досі не можуть повірити в те, що таке можливо.

Так, на сьогоднішній день система недосконала, але мільярдна економія варта того, щоб продовжувати розвиватись у цьому напрямі та зробити державні закупівлі України приводом національної гордості та міжнародних дискусій та запозичень.

Українська енергетична біржа надає у вільному доступі особливо цінну та термінову інформацію про онлайн-торги https://sale.ueex.com.ua/ru/news/zemelqnyj-aukcion-u-kyjevi-na-majdanchykah-prozorro-prodazhi. Всі дані, що знаходяться тут, актуальні та достовірні. Коли з’являється необхідність дізнатися більше тонкощів та секретів успіху за участі в онлайн-торгах, необхідно зателефонувати експертам за контактним номером телефону. Вони допомагають вирішити будь-яке питання та в усьому розібратися. До уваги користувачів надається цікаве розсилання листів. Додатковою можливістю бути в курсі останніх новин є підписка на облікові записи в різних соціальних мережах, де публікується маса корисної інформації. Це все дозволяє робити вибір у бік лише вигідних та унікальних пропозицій.

Об авторе

marroneart administrator