Що може продаватися на електронних торгах в Україні

Автор:marroneart

Що може продаватися на електронних торгах в Україні

Система електронних торгів в Україні створена для того, щоб зруйнувати існуючі корупційні схеми щодо продажу держмайна. Прозорро.Продажі – це система електронних аукціонів, що була створена в 2016 році. Не дивлячись на те, що її існування поки що недовге, вона встигла показати себе як ефективний інструмент для боротьби з хабарництвом та «відкатами».

Наразі через цю систему продають: деревину, металобрухт, майно банкрутів, нерухомість, техніку, автомобілі, земельні наділи, об’єкти спиртової галузі, права на видобуток корисних копалин, тощо. Дізнатися про це більше можна тут sale.uub.com.ua.

Продаж деревини

Однією з найбільш проблемних сфер діяльності до появи цієї системи була сфера продажу необробленої деревини. В Україні деревина є цінним державним ресурсом, тому довгий час продавалася в великих масштабах на основі тіньових корупційних схем. Посадові особи, користуючись своїм службовим становищем, часто збували деревину «своїм» по цінам, що не відповідали ринковій вартості цієї сировини. Із-за цього держава не отримувала достатньо коштів для розвитку лісового господарства. Але наразі діє закон, відповідно до якого реалізація цього цінного українського ресурсу повинна здійснюватися на прозорих умовах через систему відкритих торгів – Прозорро.Продажі. Більш детально про це можна почитати на сайті https://sale.uub.com.ua/ru/news/prodam-lis-kruglyak-sosny-u-m-zhytomyr-na-aukcioni-prozorro-sale.

Продаж металобрухту

На великих державних підприємствах час від часу накопичується металобрухт, який являється вторинною сировиною і може бути використаний ще раз після переробки. Його також можна придбати на онлайн торгах відкритого типу. До металобрухту відносяться частини металоконструкцій, трубопроводів, обладнання, тощо, які не можуть більше слугувати за своїм прямим призначенням.

На електронних торгах також продається техніка (офісна, сільськогосподарська, спеціального призначення, тощо), меблі, сировина, права вимоги за кредитами, права на видобуток корисних копалин та багато чого іншого.

Продаж нерухомості

У власності держави завжди є об’єкти, що тимчасово не використовуються. Вони можуть бути здані в оренду чи продані. Це дозволить наповнити державну скарбницю та позбутися проблемних об’єктів. Наразі продавати та здавати в оренду майно державної форми власності можна лише через онлайн аукціони відкритого типа. На Прозорро.Продажі можна придбати житло, склад, нежитлове приміщення, промислову споруду, тощо.

Продаж землі

Земельні ділянки, що знаходяться в державній власності, також можуть бути продані чи здані в оренду через відкриті онлайн торги. Незабаром буде відкритий ринок землі в Україні, тому держава повинна забезпечити його прозорість. Це можна зробити за допомогою відкритих онлайн аукціонів.

Продаж майна банкрутів

Майно збанкрутілих підприємств, банків та фізичних осіб може продаватися лише через відкриті онлайн торги. Це дозволяє швидко продати проблемне майно по ринковій ціні. Раніше таке майно продавалося на закритих аукціонах серед своїх по заниженій вартості. Із-за цього кредитори не могли отримати свої кошти.

Об авторе

marroneart administrator